Translate

torsdag 23 januari 2014

Vulkanvandring och GoPro-lös

Ja, då var det dags igen! Ett stycke GoPro har fått för sig att ge sig av ur min ägo!

Vi drog en rätt tidig morgon i Lanquin för att hinna med en stadig frukost innan våran 8 timmar långa bussfärd till Antigua. Och i efterhand så tycker jag att det var en riktigt bra idé. I vanlig ordning var shuttlebussen fylld till bredden och vägarna här i Guatemala är allt annat än välunderhållna. 

Men vi tog oss till Antigua så småningom och där väntade reuinion med mina gamla reskamrater från Asien, Dan och Max. Det blev, i vanlig ordning, en rätt hård kväll med grabbarna och vi bestämde oss för att följa med på en vulkanvandring dagen efter. Klockan hann bli 5 innan läslampan släcktes och John Blund-land besöktes.

Kl 9 blev det revelj och frukost nalkades. Jag skuttade upp för att sätta min GoPro på laddning då jag bittert upptäcker att den är borta....IGEN! Sjukt irriterande då det var filmer och bilder från ungefär hela min Guatemala-vistelse på den, ej överförda till dator eller extern hårddisk. Det var bara att svälja och hålla tillbaka tårarna och vandra bort och väcka ett gäng Australiensare jag träffade kvällen innan och samla in pengar från dom till den planerade vulkanvandringen. 

Klockan blev 14:00 och vi skuttade på bussen som skulle ta oss till vulkanen. På bussen så får vi reda på att touren vi bokat inte kommer att ge oss någon vy över lava eller nånting. Så vi pungar ut 40 pengar (ja, vi har slutat bry oss i vad valutan heter) till och får en "bättre resa". Fyra timmar senare i en gammal amerikansk skolbuss och fyra timmar av arga blickar från Australiensarna senare så stannar vi äntligen i en liten by för att äntligen påbörja vandringen upp till vulkanen. Men ack nej, där väntar en 4x4 nissan från tidigt 80-tal med påbyggd trädbur att anta oss 30 vulkansugna turister. När dom matat på 20 personer inser dom att det inte går på fler folk och den far iväg. Såklart var jag, Lisa och Australiensarna dom som inte kom på (vi var för upptagna med att köpa kyckling och strips av en tandlös gammal dam). Så vi står där och väntar på att någon ska plocka upp oss. Som "tur" är så kommer det en bil och plockar upp oss 10 minuter senare och tar rygg på den tidigare nämnda 80-talsbilen. 

Färden upp till vulkanen var något av det värsta jag någonsin varit med om i säkerhetssynpunkt. Bilarna nästintill stälpte, burarna var på gränsen till att helt och hållet braka samman och solen var på väg ner (och som den inte allt för dumma människa jag är så insåg jag att denna, nästintill, livsfarliga tur skulle göras i totalt jävla mörker på vägen tillbaka).

Men vi tog oss till foten av vulkanen med liven i behåll och vi blev tilldelade en varsin vandringskäpp. Australiensarna var fortfarande allt annat än nöjda över mitt beslut att boka denna tripp (att det var deras sista kväll i Guatemala innan hemfärd till Melbourne spelade in rätt hårt (såklart var dessa nedlåtande och arga kommentarer yttrade med glimten i ögat, vart än man kommer i Guatemala så serveras öl och rom så Australiensarna höll gott humör)).

När vi gått 20 minuter i kolsvart mörker över stelnad lava så såg vi äntligen något rött och lysande. Där var det! En gigantisk ström av röd och het magma som strömmade ut ur berget. Australiensarna klappade mig på ryggen och sa att dom "aldrig" tvivlat på mig. 

På vägen ner så tappade en stackars Sydkoreansk jänta sin Samsung Galaxy S4 och skulle prompt leta reda på den. Detta är då bland cirka 10 kvadratkilometer av stelnad lava. 1 på 199,000 att hon skulle hitta den med andra ord. Men det hindrade inte henne. Efter 45 minuters letande, tillika 45 minuters väntande för oss andra var vi äntligen på väg ner till bussen som skulle ta oss den 2,5 timme långa bussfärden hem igen. När vi kom tillbaka till Antigua vid 23:30-tiden så beslöt sig alla för att bara gå till bädds och skippa utekvällen.

Idag har vi rört oss till en sjöstad vid namn San Pedro. Här tänker vi spendera ett gäng dagar och bara ta det lugnt. Återkommer med uppdateringar om diverse aktiviteter vi utsätter oss för!

PS: Och vad vore ett land utan fotskador och infektioner? Jag lyckades ju såklart också sparka in foten i ett betongfundament och skada stortån. Som tur var så reser jag med en apotekare så han styrde upp det. Dock hade vi bara en kondom att "skydda" såret med så... Ja, man tar vad man har!2 kommentarer:

  1. Svar
    1. Sjukt tjatigt! Men men, jag har ju 4 andra kameror som jag kan leka med. Mest irriterande att jag tappade så många bilder och filmer.

      Radera