Translate

torsdag 21 februari 2013

Skavsår och genomgång

Nu har jag gått som en cowboy i två dagar. Allt annat behagligt med skavsår i röven och mellan låren, detta trots att jag har cykelbyxor på mig. Att sedan lägga till ännu ett skavsår mellan bröst och högerarm gör inte tillvaron bättre. Men det som inte dödar, det härdar!

Hur ser en dag ut som bananfarmsarbetare då? Jo, som följer:

Klockan ringer 05:20, då är det bara att masa sig ur sängen och påbörja morgonrutinerna. På med cykelbyxor, ordna gröt, packa matsäcken och invänta skjuts ut till farmen. Där börjar ofta dagen med att vi hoppar på en traktor med trailer och far ut på bananfältet. Där springer vi 'humpare' efter en varsin 'cutter' som letar reda på mogna bananklasar och hugger av trädet lite smått och sedan drar humparen ner trädet och bananklasen mot axeln och sen hugger cuttern av klasen som humparen då springer bort med till traktorn. En trailer tar ungefär 40 klasar och vi fyller upp 3 st på runt 1 timme beroende på hur mycket mogen frukt det är.
När vi fyllt upp alla trailrar så åker vi tillbaka till skjulet och påbörjar upphängning, tvättning, delning och paketering av bananerna.
Om det blir för lite att göra för allihopa inne i skjulet så kan man bli ivägskickad med fyrhjuling ut på fältet igen där man endera får knyta eller spänna rep mellan träden så dom inte blåser eller välter omkull eller gå runt med en 'ryggsäck' med fotogen i, kopplad till en pump och ett munstycke som man trycker in i 'oönskade' plantor som då dör. Ett oerhört hjärndött och slitsamt jobb.
När arbetsdagen är slut så kommer hostelpersonalen och hämtar upp oss och skjutsar hem oss igen.

Vad har vi då för skyddsutrustning på oss för all besprutning, giftiga djur och tunga lyft? Shorts och t-shirt, barfota! Säkrare än så blir det inte.

2 kommentarer:

 1. Hur upplever du arbetsförhållandena? Är ditt jobb klassat som "slavjobb" som vanliga australiensare vägrar ta och som främst sysselsätter t.ex illegala asiater osv? Varför barfota? Får du inte ha egna sköna skor?
  /eXz

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag jobbar med två Australiensare, men det är väl kanske inget jobb de flesta skulle välja. Men jag tycker det fungerar bra. Får in typ 4500SEK varje vecka, skitgott!

   Kör barfota för det är bekvämare. Blir dyngsur direkt i skorna och risk för svampinfektioner osv. :-)

   Radera